Skip to main content

Wat is Fietscross/BMX?


Fietscross is een 'extreme sport'

Dit heeft te maken met explosiviteit, snelheid en techniek.

“Nadat op de startheuvel het starthek valt worden binnen 10 seconden snelheden gehaald tot 50 km per uur. Met deze snelheden worden verschillende soorten en afmetingen bulten gesprongen, gedrukt of op het achterwiel genomen. Vaak echter volgen combinaties van deze technieken elkaar zeer snel op. In een wedstrijd lever je deze prestatie in het gedrang van acht rijders die allemaal willen winnen.

Het zal duidelijk zijn dat je je vele jaren kunt blijven verbeteren op zowel techniek als conditie. Doordat je steeds harder leert fietsen verandert de behoefte aan technische vaardigheden voortdurend. Doordat geen fietscrossbaan hetzelfde is kun je tijdens wedstrijden veel ervaring op doen met andere banen.

De oorsprong van fietscross

Fietscross is ongeveer rond 1970 ontstaan in Amerika waar kinderen motorcross nadeden op de fiets. En omdat het zo veel mogelijk op motorcross moest lijken, gingen ze ook motorkleding dragen, deden een helm op, hadden handschoenen aan en er werd een parcours gemaakt met echte bulten. In de naam van fietscross kan je deze oorsprong nog terug vinden. Fietscross heet eigenlijk BMX, dat staat voor Bicycle Motor Cross (BMX). Tegenwoordig is BMX  een volwassen sport waarbij nog zelden de overstap naar motorcross wordt gemaakt.

Enkele jaren later waaide de populariteit van fietscrossen over van Amerika naar Europa, om te beginnen in Nederland. In de begintijd werden door het hele land verschillende clubs opgericht en op een zelfgemaakt parcours wedstrijdjes georganiseerd. In 1978 besloten deze clubs zich te organiseren en een eigen bond op te richten. In 2008 is fietscross voor de eerste keer een olympische sport geweest, en is daarmee definitief een grote internationale sport geworden.