Skip to main content

Historie


TFCC de Weirijders | Historie

TFCC de Weirijders opgericht 23 september 1983

De Weirijders, opgericht op 23 september 1983, zijn begonnen op de eerste crossbaan aan de Peppellaan te Tiel. Als gevolg van de snel groeiende populariteit werd besloten te verhuizen naar het huidige terrein aan de Hennepe 197. Al in 1985 en 1986 werden de Weirijders Nederlands clubkampioen bij de KNWU. Rijder van het eerste uur Pieter Breddels werd in die periode de 1e Europees Kampioen van de Weirijders.

TFCC de Weirijders | Historie

TFCC de Weirijders kent vele kampioenen

Ook de prestaties van onze leden mogen er weer zijn. In 2004 schreef Richard van Zomeren historie door als eerste Weirijder wereldkampioen te worden. Maartje Hereijgers werd dat jaar bij de bij het Europees kampioenschap 2e en tijdens het wereldkampioenschap 3e  nadat zij al in 2001 en 2003 Europees kampioene was geweest. In 2011 werd de 1ste plek behaald op het Nederlands clubkampioenschap. Voor de toekomst hebben wij bij onze vereniging enkele talentvolle rijders die ook de ambitie hebben aansprekende resultaten te gaan boeken.Na deze topjaren, waarbij het aantal wedstrijdrijders ver boven de 100 lag, nam de interesse af tot een dramatisch dieptepunt in 1993. Nadat in 1994 de baan werd vernieuwd gaat het weer  bergopwaarts met de Tielse fietscrossclub en draaien we nationaal en internationaal weer volop mee. Onze baan is inmiddels steeds verder verbeterd en wordt door alle rijders zeer gewaardeerd.

TFCC de Weirijders door de jaren heen

Vanaf 2011

Vanaf 2011 hebben we weer een nieuwe goede trainer kunnen aantrekken. Gerrie Gerrits traint op dinsdag alle leeftijdsgroepen met zichtbaar resultaat. Daarnaast geven Stefan Wellner en Peter Vaessen de groepen op vrijdagavond training waar de groei van de rijders prima wordt doorgezet.
Richard van Zomeren traint vervolgens op het hoogste niveau de elite groep op donderdagavond en die wordt opgevolgd door de recreantengroep begeleid door Johan Kusters

2009

In 2009 werden De Weirijders op de eigen baan 2e op de Nederlands Clubkampioenschap NFF om vervolgens in 2011 echt Nederlands Clubkampioen NFF te worden in Nunspeet. De weirijders hebben een bewogen geschiedenis achter de rug. Echter, door de aanhoudende motivatie en het enthousiasme van het bestuur en de vele vrijwilligers is de club na 30 jaar sterk groeiend en springlevend. Een club waar saamhorigheid en loyaliteit belangrijke kenmerken zijn en iedereen trots op mag zijn.
Het bestuur werd door leden, ouders, begeleiders, vrijwilligers en donateurs verrast met een heuse “Wall of Fame”..

Vanaf 2000

Vanaf 2000 bracht De Weirijders een nieuwe Kampioen voort: Maartje Hereijgers. Zij grossierde in de jaren 2000 – tot heden in EK, WK en zelfs Jeugd Olympische titels. Een ware kampioen. Naast Maartje rijden er nog meer grote kampioenen rond met EK, WK titels: De heren Richard van Zomeren, Dorus en Jaymio Brink en bij de dames Viviana van Hees.
Verder bracht de club nog vele Nederlandse Kampioenen en rijders met andere eretitels voort, waaronder de huidige voorzitter Johan Kusters: Hij werd in 1997/1998 Nederlands Kampioen Indoor bij de NFF.

2000

Begin 2000 werd Ton Kolvoort aangetrokken als trainer. Dit gaf de kwaliteit van de rijders een grote impuls en trok tegelijk meerdere leden aan. Helaas om fysieke redenen moest Ton Kolvoort eind 2010 stoppen met trainen.

1998

In 1998 werd een clubhuis geplaatst. Deze is door zijn ouderdom onlangs vervangen door een nieuwe kantine. De Weirijders hopen binnen een paar jaar op een hele nieuwe locatie een prachtige nieuwe baan te kunnen betreden met optimale faciliteiten.

1997

Eind jaren ‘90 groeide het ledenbestand weer naar zo’n 25 leden en organiseerde de Weirijders in 1997 de eerste vakantiewedstrijd. Onlangs heeft op onze baan de 17e vakantiewedstrijd plaatsgevonden met een succesvolle dag en meer dan 400 rijders.

1995

Het echte dieptepunt was in 1995 toen er nog maar 3 leden waren, waaronder de voormalig voorzitter Johan Kusters.

1994

Vanaf 1994 werden de Weirijders lid van de Nederlandse Fietscross Federatie, dit om de afstanden naar de wedstrijden aantrekkelijk te houden voor ouders en rijders.

1991

In 1991 vond een grote vernieling plaats van de faciliteiten op de baan en het enthousiasme rond fietscross zakte weg. De club telde op dat moment nog maar 12 leden.

1988

In 1988 werd Pieter Breddels Nederlands Kampioen Experts 13 jaar, Nederlands Kampioen Cruisers 13 jaar en jonger en tevens Europees Kampioen Cruisers 13 en jonger op de baan in slagharen.

1985

In 1985 organiseerde de Weirijders in de manege Roskam in Kapel-Avezaath een regionaal Indoorkampioenschap. In juni werd de club Nederlands Kampioen Junioren en werd in 1986 herhaald en werden ook algeheel clubkampioen van Nederland. Er kwam ook een eerste Nederlands Kampioen uit de club voort. Pieter Breddels werd Nederlands Kampioen Junioren 10 Jaar. Vanaf 1985 werd ook de Bingo gedraaid om de club financieel te kunnen steunen, dit wordt nog steeds wekelijks op dinsdagavond gedaan.

1984

In 1984 vertrok de club naar de huidige baan aan de Hennepe. In het begin was er spraken van een starthek dat met de voet bediend werd. daarna werd dit hek vervangen voor eem mechanisch hek met voice box. Tegenwoordig wordt er gestart met random Gate. In 1984 had de club 120 leden en er was ook een vakantie wedstrijd in Slagharen die samen werd georganiseerd met de club uit Nijkerk.